2014. augusztus 6., szerda

Csúfok

http://moly.hu/konyvek/scott-westerfeld-csufokSodró történet egy világról, ahol mindenki megszépül. Vagy mégsem?

A történetből: Tally soha nem tette ki lábát a városból - leszámítva az évenkénti osztálykirándulást -, de nem is vágyott sose másra, csakhogy végre átjusson a folyó túloldalára, és ő is széppé váljon, mint mindenki más. Legjobb barátja, Peris már odaát van, de neki még két teljes hónapot kell várni a születésnapjáig. Végül úgy határoz, hogy átlopózik Újszéphelyre, és meglesi Perist, csak hogy láthassa pár percre, és ne érezze olyan magányosnak magát. Csakhogy a szépek között töltött idő koránt sem marad észrevétlen. Menekülés közben Tally megismer egy másik csúfot, Shayt, amitől kezdve az élete örökre megváltozik.

Értékelésem: Brilliáns az alapötlet, engem teljesen megnyert magának. Tally tolmácsolásában ismerjük meg a világát, mely a mai világunk után sok ezer évvel később létezik. Ebben a világban a fiatalok, ha elérnek egy bizonyos életkort, átesnek egy műtéten, mely széppé változtatja őket. Nemcsak, hogy minden testi hibájuk eltűnik, de olyan jellegzetességeket kapnak, mint a gyerekek - pl. nagy szemek, telt ajkak -, melyek az evolúció következtében ösztönös reakciót váltanak ki másokból: ezt az embert meg kell védenem, hiszen ő olyan törékeny. Mindemellett gyönyörűek is, ami egyben azzal is jár, hogy egyforma magasak, egyformán tökéletes az alakjuk, és az eredeti jellegzetes arcvonásaik egy része eltűnik. Igen ám, de miért van az, hogy a szépek sosem jönnek vissza meglátogatni csúf barátaikat? És miért csak a csúfok követnek el csínyeket? A szépek miért nem verekednek soha?

Tally története magával sodró, fokozatosan tárul elénk az őt körülvevő világ, annak minden szépségével és kínjával. Tally kulcsfontosságú lesz az események alakulásában, mely már rég nem csak a saját életéről szól, hanem másokéról is, akik megbíznak benne. A Csúfok egy alaposan kidolgozott világot mutat be az olvasónak, miközben Tally élete egyre bonyolultabbá, döntéseinek következményei pedig egyre súlyosabbá válnak. Nekem nagyon tetszett a történet, egyre nehezebb volt letenni a könyvet. Csupán két apróság vont le picit az értékéből. Az egyik, hogy sokszor előre lehetett sejteni, hogy nagyjából mi lesz a folytatás, így meglepetés nem sok ért a könyvben. A másik a befejezés, ami nincs lezárva, inkább csak egy új kezdet. A könyv vége egyáltalán nem hoz megnyugvást, és az ilyen befejezéseket nem szeretem. Persze arra ösztönöz, hogy rögtön olvassam el a folytatást, ami így is lesz, de azért jólesne valamelyest megpihenni ennyi izgalom és kalamajka után.

A regény eredetileg egy trilógia első része, de végül - feltételezésem szerint a rendkívüli sikernek köszönhetően - egy negyedik rész is napvilágot látott, melynek története azonban már pár évvel később játszódik. Ez az utolsó kötet egyelőre nem jelent meg magyar fordításban, és nincs biztos hír arról, hogy egyáltalán megjelenik-e.

Értékelésem: 4 / 5

A könyvsorozat részei:
 Csúfok 1: Uglies - Csúfok
 Csúfok 2: Pretties - Szépek
 Csúfok 3: Specials - Különlegesek
 Csúfok 4: Extras - magyar megjelenésről egyelőre nincs hivatalos hír

Hasonló könyvek:
A hollófiúk
Az éhezők viadala
Alienated

Kövess Bloglovin-on

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése