2015. július 26., vasárnap

Csokoládécipő

http://moly.hu/konyvek/joanne-harris-csokoladecipoVarázslatos történet Vianne és Anouk életéről Párizsban. A Csokoládé folytatása.

A történetből: Vianne már nem úgy él, mint régen. Nem hord színes ruhákat, nem bonyolódik bele mások életébe, és nem próbál meg segíteni rajtuk. Helyette egy szürke kisegér, aki folyton fáradt a sok munkától, a csokoládézó vezetésétől, a gyerekneveléstől, és nagy nehezen próbál kijönni a kevéske haszonból, amit az üzlet hajt. Már a csokoládét sem ő készíti, hanem gyári bonbonokat árul. Mindez apránként megváltozik, amikor megismeri az életvidám Zozie-t, aki régi énjére emlékezteti. Zozie gyökeresen megváltoztatja az ő és Anouk életét is, akik mindketten elégedettebbé, felszabadultabbá válnak, ám mindennek ára van. És Zozienak feltett szándéka, hogy behajtsa az adósságokat.

Értékelésem: Nagyon tetszett! Némileg elüt az első résztől, mert ebben már nagyon jelentős a mágia, sőt, tulajdonképpen ekörül forog az egész történet. De ez is legalább olyan élvezetes olvasmány, és még sokkal izgalmasabb is, mint az előző rész! Három szálon követhetjük az eseményeket, egyrészt ott van Vianne, aki most már Yanne néven él, és sokkal szelídebb, csendesebb, visszafogottabb, mint régen; aztán a lánya, Anouk (most már Annie), aki már majdnem 12 éves; és egy új szereplő, Zozie, aki olyan életvidám, és bohém, mint egykor Vianne volt. Zozie ellenséges szándékai az első perctől érezhetők, és az ebből adódó feszültség végigkíséri az egész könyvet. Éppen ezért sokkal izgalmasabbnak tűnt a  könyv, mint az első kötet. Nagyon szépen épitkezett a történet, és tetszettek a hosszasabb, merengősebb leírások is, nagyon kellemes volt olvasni ezeket a részeket is.

Azt nem mondom, hogy maradéktalanul meg vagyok elégedve a történettel, mert volt olyan része, ami mintha nem lett volna elég alaposan átgondolva. De ez viszonylag apróság, és alapjában véve magához bilincselt a történet. A végső, fő "összecsapásnál" egy kicsit többet vártam, vagy legalább némileg több magyarázatot, de végülis már az első könyvnél megszokhattam volna, hogy nem kaphatunk minden kérdésre választ. Ez nem egy szájbarágós regény, itt sokszor csak sejtetik a szereplők, hogy valójában mire is gondolnak.

Ismét szép, kerek történetet kaptunk, de ilyen jó könyvek után persze kíváncsi vagyok a harmadik kötetre is.

Értékelésem: 4,5 / 5

A könyvsorozat részei:
 Csokoládé-trilógia 1: Csokoládé
 Csokoládé-trilógia 2: Csokoládécipő
 Csokoládé-trilógia 3: Csokoládés barack

Hasonló könyvek:
Karácsony New Yorkban
Segítség, kísértet!
Napos oldal

Kövess Bloglovin-on

2 megjegyzés:

  1. Hát bevallom egy kicsit csalódott voltam, mikor itthon elolvastam a könyv fülszövegét. Hogy Vianne már nem az a bohém, szabad nőszemély, mint aki volt? Hát ez egy kicsit elvette a kedvem az elolvasásától.
    De az értékelésed alapján nem tűnik olyan rossznak, adok majd neki én is egy esélyt. :)
    zsófi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Állítólag sokak szerint ez a legkevésbé jól sikerült rész. Szerintem viszont legalább olyan jó, mint az első könyv. Kíváncsi vagyok, Neked hogy tetszik majd. :)

      Törlés