2017. május 20., szombat

Gaura Ágnes és a Boriverzum

A Mini-könyvklub 7 első olvasmánya Gaura Ágnes Borbíró Borbála sorozatának első része, a Vámpírok múzsája. Ennek kapcsán vámpíros könyvsorozatáról, az úgynevezett Boriverzumról, és nemsokára megjelenő új, tündéres regényéről gyűjtöttem össze érdekességeket.

Gaura Ágnes vörös parókával a 2013-as VampiCon rendezvényen.
Forrás: az írónő szerzői oldala
Nem titok, hogy Gaura Ágnes neve valójában írói álnév, és a mögötte rejlő személy szándékosan rejtőzködik. Ennek oka, hogy a környezetében élőkkel és munkatársaival is összetűzéshez vezethetne, ha nyíltan felvállalná, hogy vámpírokról ír szórakoztató regényeket. Éppen ezért dedikálásain is napszemüvegben és/vagy széles karimájú kalapban szokott mutatkozni.

Habár Áginak és Borinak is van egyiptológus diplomája, Ági a karaktereket mégsem egy az egyben saját magáról és ismerőseiről formázza, hanem inkább összegyúrja a különböző valós személyek külső és belső tulajdonságait, jellemét. Ám ez is inkább csak inspirációként szolgál, és a végső, regénybeli karakterek talán már csak őt emlékeztetik valós ismerőseire. Egy konkrét példaként azért elárulja, hogy miképpen az egyik fontos szereplő, Attila, folyton motoroscsizmában jár, úgy férje kedvenc lábbelije is a csizma.

Ági elégedetlen volt a nyugati regények, filmek, filmsorozatok vámpírtörténeteinek trendjével, azaz hogy egyre inkább romantikus, vagy pornográf keretet kapnak. Az ő regényeiben is van romantika, de a cselekmény emellett akciódús, előtérbe kerül a nyomozás, és a vámpírok is jobban hasonlítanak az eredeti erdélyi vámpírokhoz, mint mondjuk az Alkonyat csillogó testű szépségideáljaihoz. Ági azt is nagyon fontosnak tartja, hogy történetei jórészt Magyarországon játszódnak, és előszeretettel csempész be magyar sajátosságokat regényeibe. Így nemcsak a pálinka, hanem a korrupció, az akadozó bürokrácia, a magyar kutatási intézmények alulfinanszírozottsága, de még "a mi autónk" is megjelennek regényeiben. Ezzel együtt történeteiben felfigyelhetünk mai korunk társadalomkritikájára, vagy éppen aktuálpolitikai vonatkozásokra is.

Ági azt vallja, hogy az élőholt vámpírok történetein keresztül is az emberekről ír, ide értve az emberséget (vagy annak hiányát), az emberi lelket (vagy lelketlenséget), és a különféle, olykor sokrétű, összetett érzelmeket. Ehhez kapcsolódóan a művészet és a tudományok is előtérbe kerülnek, de nem egymás ellentéteiként, hanem szorosan összefonódva az emberi természettel és kreativitással.

Forrás: Shelby Robinson (Flickr)
A közelgő Ünnepi Könyvhéten (2017. június 812.) új regénye jelenik meg, amely ezúttal nem Bori további kalandjait meséli el, (bár Bori sorozatát is tervezi folytatni,) sőt, az új regény még csak nem is vámpírtörténet lesz, hanem egy tündéres urban fantasy high fantasy keverék magyar népmesékre és tündérhagyományra alapozva. A Túlontúl című regényben három erdőt is megismerhetünk majd: az Aranyerdőt, az Ezüsterdőt és a Rézerdőt, melyek sújtásos medálokat is ihlettek, ezeket ide kattintva lehet megcsodálni. Ági azt is elárulta Facebook oldalán, hogy soha nem írt még olyan hosszú regényt, mint most és ez azért már sejteti, hogy igencsak vaskos kötetre számíthatunk (feltéve, hogy csupán egy kötetes lesz), hiszen eddigi leghosszabb regénye 550 oldalt tesz ki. A történet gyerekbarátabb lesz a Boriverzumhoz képest, mert szeretné, ha lánya is mielőbb elolvashatná. Emiatt több fiatal szereplő is előtérbe kerül majd a regényben, de megmarad a Boriverzumban már megszokott humor és nyomozás.

Aki egy ideje már figyelemmel követi a Mini-könyvklubot, annak biztos beugrott, hogy egy korábbi olvasmányunkban, Kleinheincz Csilla Ólomerdejében is szerepeltek ilyen mágikus, tündér lakta erdők. A hasonlóság nem véletlen, hiszen mindkét regény (Csilláé és Ágié is) sokat merített a magyar népmesei és tündérvilágból. További érdekes összefüggés kettejük között, hogy évekkel ezelőtt Csilla volt Ági főszerkesztője, akitől nagyon sokat tanult a könyvírás szerkesztési fázisáról. Ági egyébként sok érdekességet osztott meg a szerkesztési feladatokról, és egy anekdótát is Csillával közös munkájukról. Ezt ide kattintva olvashatod el.


A bejegyzés megírásához az alábbi oldalak szolgáltak forrásként:
moly.hu, az író hivatalos honlapja, az író Facebook oldala, Magyar Nemzet interjú, DeltaVision interjú

Kövess Bloglovin-on

2 megjegyzés:

  1. Szia!
    Klassz bejegyzés! Én eddig nem értettem, hogy mért nincs az írónőről olyan kép ahol nem óriási kalapban van:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszett és tudtam újat mondani! :)

      Törlés